Talvisin tulen lukeneeksi niin vähän kirjoja viihteen vuoksi, että jokaisen kesän alussa lähes poikkeuksetta syöksyn innolla kaupunginkirjastoon lainaamaan kaunokirjallisuutta. Jokakesäisenä perinteenä yritän myös lukea pari-kolme klassikkoteosta, jotta kulttuuriomatuntoni pysyisi hyvänä.

Tämän kesän aloitin todella reippaasti kirjojen suhteen. Kreetan-lomalla aloittelin Dan Brownin Da Vinci Codea (englanniksi siis), joka kotitalouteemme tuli joululahjana. Loman jälkeen menikin vain kolme päivää, kun kirja oli jo luettu. Kirjasta sinänsä on varmaan turha kertoa mitään sen enempää, koka suurin osa on varmaan jo vähintäänkin käynyt katsomassa Da Vinci -koodin elokuvana. Jos et kuitenkaan ole lukenut kirjaa, niin voin suositella. On se parempi kuin elokuvana. Ei kannata kuitenkaan ihan kaikkea uskoa, katso vaikka kirjan kritiikki.

Sitten tartuin klassikkoon numero 1: Emily Brontën Humiseva harju oli ahdistava, mutta mielenkiintoinen kirja. Miten ihmisen ilkeyttä, tuskaa ja toisaalta iloa voikaan kuvata noin elävästi? Tarina sijoittuu 1800-luvun Englantiin, ja sen rakenne oli kuulemma aikanaan tosi innovatiivinen. (Päähenkilö on mies, joka kuuntelee taloudenhoitajan tarinaa suurimman osan kirjasta, jonka jälkeen kuultu tarina saa päätöksensä jälleen nykyhetkessä.) Jos joku haluaa spoilautua, niin katsokoon Wikiä.

Tällä viikolla sain sitten flunssan, jonka seurauksena lepäsin kotona kaksi kokonaista päivää. No, ei se mitään, lainaamissani kirjoissa löytyi lohtu. Annoin pikkusormeni Marian Keyesille, ja olen pikku hiljaa menettämässä koko kättä. (N)Annan, Kaisan ja muiden suositukset eivät olleet turhia - ainakin Rachelin loma oli lukemisen arvoinen opus. Tytöt huomio, kannattaa lukaista tuo kirja jo pelkän Luke-nimisen hahmon takia! Olin myyty, niin ihanaksi hänet oli kuvailtu. Huokaus.

Nyt lukemisen alla on Anna-Leena Härkösen kirjoittama Akvariekärlek. Kyllä, teos on alunperin suomenkielinen, mutta koska päätin asettaa kesätavoitteeksi paitsi klassikot myös vieraskielisen kirjallisuuden lukemisen, nautin tarinasta ruotsin kielellä. Tarkoitus olisi lukea yksi kirja jokaisella joskus opiskelemallani kielellä - siis englanniksi, ruotsiksi, saksaksi ja ranskaksi. Veikkaan, että kahdesta jälkimmäisestä valitsen jonkin lastenkirjan, jotta ymmärtäisin edes jotain. Harkitsen myös katsovani kaikki mahdolliset, tänä kesänä lukemani kirjat elokuvina. Voipahan syventyä tarinaan parilta eri kantilta.