Mikään politiikka ei ole vielä päässyt lähemmäksi minua kuin kiltapolitiikka. Vaikka killassa asioista vääntäminen on vain pienen porukan eduksi, jotenkin se tuntuu olleen opiskelun aikana suhteellisen suuri asia. Tunnen kuitenkin olevani jo sen verran vanhaa kastia, että jätän vaikutusvirat nuoremmilleni ja siirryn virallisesti Vanhaksi Tädiksi(tm). Tästä osoituksena historiikkitoimikuntavirka.

Niin mukavaa kuin kiltatoiminta onkin tekijöilleen, on siinä ikävätkin puolensa. Tämänpäiväisen vaalikokouksen nähneenä täytyy sanoa, että voittajien ilmeet olivat eri luokkaa kuin vaalitappion kärsineiden. The winner takes it all, the loser standing small, kuten ABBAkin aikanaan jo lauloi. Voitto hivelee voittajan itsetuntoa, kun taas häviäjä saa maistaa karvasta kalkkia. Jatkosauna voisi olla nimeltään voittosauna. Kaikkia ei voida valita, mutta silti tällä kertaa minulla jäi hieman mietittävää kokouksen jälkeen.

Ensimmäistä kertaa, osallistuessani nyt viidenteen vaalikokoukseeni, jäi vähän harmittava olo. Ei siksi, että olisin itse kokenut tappion, vaan sellainen yleisfiilis. Tuntui, että kokous käänsi näkökulmat jotenkin reaalimaailmasta poikkeaviksi, ja nyt kun kokoussalista on poistuttu, tilanne on muuttunut takaisin normaaliksi. Ehdokkaiden prässääminen alkoikin yhtäkkiä harmittaa, vaikka se kuului vaalitilanteeseen oikean tuntuisena asiana. En kadu mitään, mutta minua harmittaa häviäjien puolesta. Heidän osallistumisinnolleen olisi kyllä käyttöä, vaikka äänimäärät koituivatkin heidän tappiokseen.

Yleisesti ottaen kiltapolitiikassa yleisön edessä esiintyminen on ehdokkaan olennaisin kampanjointiväline, ja mitä useampaa onnistut miellyttämään ja mitä harvempaa ärsyttämään, tulet valituksi. Siinä aiemmilla meriiteillä ei välttämättä ole väliä. Tänään kaikki ehdokkaat onnistuivat mielestäni esiintymisessään mainiosti, mutta kokous käytti armotonta valtaansa. Kaikki eivät saaneet hamuamaansa virkaa.

Onnittelen kuitenkin voittajia! On hienoa, että aktiivisia on meillä pienenä kiltana näin paljon. En myöskään jaksa uskoa, että tappio olisi kenellekään maailmanloppu. Aina tulee uusia vuosia, uusia vaaleja ja uusia haasteita. Pienessä ryhmässä voi vaikuttaa, vaikkei siitä saisikaan CV:een yhtä luottamustoimiriviä lisää.