Viime aikoina media on tarttunut ilmastonmuutokseen oikein kunnon haarukalla. Vihdoinkin, voisi kai jokainen 90-luvulla peruskoulunsa käynyt sanoa. Olihan oppikirjoissamme jo silloin kerrottu kasvihuoneilmiöstä, ja ilmastonlämpenemisen seurauksista kuultiin vähintäänkin sitten lehtien tiedesivuilta. Spekulaatio tuntui, no, spekulaatiolta, kunnes tuli vuosi 2006. Lämmin ja rutikuiva kesä oli vielä suomalaisten mieleen, mutta leuto joulukuu ja lumeton joulu suurimmassa osassa maata tekivät aiheesta pääotsikon.

Oma kulutukseni on kasvanut kotoa muuton jälkeen kohinalla (ehkä osittain myös Suomen parantuneen taloudellisen tilanteen myötä). Samaan aikaan ilmastonmuutos on kiihtynyt. Tunsin oman kulutukseni olevan yhteydessä ilmaston kehitykseen, vaikka ajatus sinänsä onkin vähän naurettava, koska olen vain yksi miljoonista kuluttajista. Asiat vaan ovat tapahtuneet sen verran samoihin aikoihin, että raja tuli vastaan nyt. Rupesin pohtimaan, mitä omassa elämässäni voisin tehdä luontoa säästääkseni. Tiedän, ettei yksi ihminen voi noin vaan vaikuttaa, mutta pienistä puroista tunnetusti syntyy virta. Oman osan tekeminen on kuitenkin helppoa, ja aina löytää uusia, yhä suurempia keinoja auttamiseksi.

Mitä siis aion tehdä?
  1. Kierrätän. Maitotölkit, paperit, lasit ja metallit ovat jo pitkään löytäneet omiin säiliöihinsä minun ja myöhemmin meidän taloudessa/-mme. Nyt ajattelin aloittaa biojätteiden keräämisen uudelleen, bioroskiksen vieminen pitää vaan muistaa riittävän usein. Etenkin flunssa-aallon aikaan se onnistuu, kun ämpäri täyttyy nenäliinoista.
  2. Kauppakassi matkaan. Kaappi on täynnä sekä ilmaisia että maksullisia muovikasseja, miksi siis haalia lisää? Haluaisin niistä ennemminkin eroon. Siispä: kauppakassi valmiina käsveskassa, niin rahat ja luonto säästyy.
  3. Suosin kotimaisia tuotteita. Hieman tiedostavaa kuluttajuutta myös kehiin: kun ostan esimerkiksi kotimaisia vihanneksia, kevennän osaltani luonnon kuormaa kuljetusten jäädessä lyhyemmiksi. Voin nimittäin maksaa kurkusta 50 senttiä enemmän. Katsotaan asiaa sitten uudelleen, kun rahat ovat tiukilla, mikä voi tapahtua milloin vaan...
  4. En osta vaatteita kuukauteen. En kerta kaikkiaan tarvitse nyt uusia vaatteita. Jätän kuitenkin tähän edustusvaateoption, koska kunnollisia sellaisia minulla ei ole. Eli jos tarve tulee, niin shoppailen. Muunkin tavarakulutuksen jätän kuukaudeksi. Tämä on sinänsä myös helppo päätös, koska viime vuoden matkat ovat syöneet varallisuuttani pidemmällä aikavälillä.
  5. Liikun enemmän julkisilla ja pyörällä. Etenkin silloin, kun olen liikkeellä yksin, ja mukana ei ole paljoa tavaroita. Yksityisautoilu on kivaa, mutta ei kovin järkevä vaihtoehto, varsinkin kun asun seudulla, jossa julkisilla liikkuminen on enemmän kuin helppoa.
  6. Säästän energiaa. Uusia ydinvoimaloita on otettu poliitikkojen puheissa jo esille, mutta miksi suunnitella pohjaa energiankulutuksen kasvulle, kun voisimme ennemminkin vähentää sitä? Teollisuus kuluttaa energiasta huomattavan osan, mutta tässäkin jokaisen pikku muurahaisen tekemä osa otetaan huomioon. Hehkulamput vaihtuvat meillä hiljalleen energiansäästölampuiksi, eivätkä nekään ole loistamassa turhan takia. Sähkölaitteet eivät ole muutenkaan turhaan päällä.
  7. Säästän vettä. Huono tapani on pitää vettä juoksemassa koko suihkun ajan, koska palelen. Lattianlämmityksen säätö on nyt löytynyt, joten tästäkin tavasta voi päästä eroon! Samalla tietenkin pitää muistaa, ettei lattialämmitys porota turhaan energiaa kuluttamassa...
Lisäksi sähkösopimuksen voisi ainakin vaihtaa ympäristöystävälliseksi, tuulivoimaa tai muita uusiutuvia energialähteitä hyödyntäväksi – lisäkustannus olisi vain muutaman euron vuodessa. Pieniä muutoksia voisi olla myös tiskien huuhtominen aina tiskialtaassa, vessapaperin käyttäminen aina yhden palan vähemmän kerrallaan jne. Kaikkea en nyt lähde luettelemaan, mutta keinojahan on. Tiedän, että maailmassa on varsin vakavia ympäristöongelmia, joihin pitäisi puuttua myös. Olen kuitenkin näissä asioissa sen verran tavis, ettei päähäni mahdu kerralla montaa ongelmaa. Tässä on nyt vähimmäistaso, johon voin vaikuttaa. Tästä voin sitten aloittaa tutustumisen seuraaviin missioihin. Ehkä seuraavaksi joku feissari saa rahani johonkin hyvään tarkoitukseen. Säännöllisiä tuloja odotellessa, right?

Tästä voisi olla meemiksikin. Jatkakaa siis, jos tunnette tarvetta!